Faq FAQ  szukaj Szukaj  members Użytkownicy  grupy Grupy  rejestruj Rejestracja   profil Profil  wiadomosci Wiadomości 

Praktyki Zawdowe | Zobacz poprzedni temat | Zobacz następny temat

Idź do strony 1, 2  Następny

Aby odpowiadać w tematach, musisz się zarejestrować.

Forum Peak oil Strona Główna | Inne

Autor Wiadomość
diack

Ogląda profil użytkownika

Wyślij prywatną wiadomość

Witam jestem studentem 3 roku o specjalnosci odnawialne zrodla energii i ekoenergetyka w tym roku musze odrobic miesieczne praktyki zawodowe nie wiem gdzie najlepiej.Jestem lublina ale biore pod uwage inne miasta jak wawa wroclaw itp czy moglby mi ktos doradzic gdzie warto sie starac i dlaczego z gory dziekuje
PostWysłany: Pon Lut 08, 2010 10:17 am
Temat postu: Praktyki Zawdowe

opel4

Cytat:
Studia na tej specjalności przygotowują absolwentów do wykonywania zadań badawczych,
projektowych i realizacyjnych w zakresie pozyskiwania odnawialnych źródeł energii oraz wspartych
elementami prawa w dziedzinie budownictwa, energetyki, ekologii i gospodarki wodno-ściekowej. Stąd
teŜ są przygotowani do współpracy z róŜnymi jednostkami zajmującymi są problematyką rozwoju
OZE.

Lepiej dowiedz się w izbie inżynierów budownictwa czy twój kierunek oraz specjalność do czegokolwiek uprawnia.
W innym przypadku zapomnij o zajmowaniu się zawodowo OZE zarówno wykonawstwie jak i projektowaniu.
O pracy w laboratorium też zapomnij chyba, że Cię uczelnia przygarnie na studia doktoranckie.

W innym przypadku po tych studiach będziesz mógł pracować np. w urzędzie jako wypełniacz wniosków unijnych lub w czasopiśmie popularno naukowym jako redaktor - specjalista od OZE. Laughing

Praktykę zatem proponuje dostosować do przyszłej pracy ale wpierw musisz dokładnie się dowiedzieć co po tych studiach można robić w polskiej rzeczywistości.
PostWysłany: Pon Lut 08, 2010 4:21 pm
Temat postu:

diack

a czemu akurat w tym miejscu jak ja budownicta nie studiuje
PostWysłany: Pon Lut 08, 2010 7:31 pm
Temat postu:

opel4

Nie trzeba studiować budownictwa by mieć uprawnienia budowlane zakresu instalacji.
Najlepsze są studia które dają nieograniczone uprawnienia z danego zakresu.
Niestety większość kierunków, a w zasadzie specjalności o nazwie "energetyka i pierdoły" daje co najwyżej możliwość zdobycia uprawnień w ograniczonym zakresie.

Bez uprawnień,a zatem odpowiedniego kierunku studiów nie masz szans na kierowanie pracami lub projektowanie czegokolwiek co ma wspólnego z OZE.

Oczywiście są specjalności pn. energetyka na takich kierunkach jak mechanika lub budowa maszyn czy informatyka, ale to jakby jest osobna kategoria specjalistów.

Jeśli firma projektuje i buduje elektrownie wiatrowe, wodne, biogazownie itp. to odrazu mówię, że do tej firmy będą potrzebować przede wszystkim inżynierów budownictwa i instalatorów.

Jeśli firma zajmuje się projektowaniem turbin to będzie potrzebowała kogoś przede wszystkim po mechanice i budowie maszyn oraz po informatyce.

Niestety takie są realia.

Nie wiem co chcesz robić w przyszłości ale lepiej się teraz nad tym dobrze zastanów by nie obudzić się z ręką w nocniku.
PostWysłany: Pon Lut 08, 2010 9:34 pm
Temat postu:

diack

wiec sprawa sie miewa tak dzwonilem tam i mowili ze zeby miec jakies uprawnienia trzeba skonczyc inzynierie srodowiska po moim kierunku ich nie ma to co ja mam robic zaczac jakies kursy ? Isc na 2 kierunek bo moglbym zaczac od polrocza, nie rozumiem po co tworzyc kierunki po ktorych nie mozna pracowac w zawodzie;/
PostWysłany: Wto Lut 09, 2010 12:46 pm
Temat postu:

opel4

To zależy co chcesz konkretnie robić?
W czym się specjalizować?

Po tym kierunku to chyba zostają Ci cztery możliwe kierunki kariery:
- uczelnia
- urząd
- redakcja
- inżynieria sprzedaży Wink

Ewentualnie mógłbyś się rozglądnąć za firmą wydającą świadectwa energetyczne i zostać audytorem, ale to dopiero po studiach magisterskich i specjalnym szkoleniu.

Ale to Ty musisz jasno określić jako kto chcesz pracować i dostosować praktykę lub nawet nowy kierunek studiów do swoich aspiracji.
PostWysłany: Wto Lut 09, 2010 3:57 pm
Temat postu:

diack

Ogolnie to jakimis projektami zwiazanymi z ozie budowa wiatrakow pormiary male elktrownie lub praca w nich tylo nie biomasa a co ty bys radzil gdzie jest akualnie najwieksza szansa na dobra prace czytalem na temat audytorium mozna robic po ukonczeniu inz cena to okolo1.5tys. Jeszcze zastanawialem sie zeby moze pojsc na PW na uzupelniajace kierunek energetyka moze by na to dobre bylo
PostWysłany: Wto Lut 09, 2010 4:36 pm
Temat postu:

ender
Moderator

opel4 napisał:

- uczelnia
- urząd
- redakcja
- inżynieria sprzedaży

Zapomniales o najwazniejszej sciezce kariery ... zalozeniu wlasnej dzialnosci.
Teraz na start mozna dostac dofinansowanie na prowadzenie dzialnosci. Nawet jak nie masz grosza na start to np. na urzadzenia pomiarowe starczy. To jest branza, ktora czeka jeszcze boom, bo duze pieniadze dopiero sie zaczna, wiec raczej rozejrzyj sie jakich uslug potrzeba i wez sprawe w swoje rece (ewentualnie z kolegami, kolezankami ze studiow ... razem czasami razniej Wink ).

PostWysłany: Wto Lut 09, 2010 6:49 pm
Temat postu:

opel4

ender napisał:
opel4 napisał:

- uczelnia
- urząd
- redakcja
- inżynieria sprzedaży

Zapomniales o najwazniejszej sciezce kariery ... zalozeniu wlasnej dzialnosci.
Teraz na start mozna dostac dofinansowanie na prowadzenie dzialnosci. Nawet jak nie masz grosza na start to np. na urzadzenia pomiarowe starczy. To jest branza, ktora czeka jeszcze boom, bo duze pieniadze dopiero sie zaczna, wiec raczej rozejrzyj sie jakich uslug potrzeba i wez sprawe w swoje rece (ewentualnie z kolegami, kolezankami ze studiow ... razem czasami razniej Wink ).

Znasz jakieś firmy z tej branży co tak zaczynały od podwójnego zera czyli zero doświadczenia zero kapitału?

Praktycznie oprócz wspomnianych wcześniej audytów energetycznych, nie da się zacząć działalności gospodarczej od podwójnego zera..
PostWysłany: Wto Lut 09, 2010 9:59 pm
Temat postu:

diack

opel a to co uwazasz o tym co napisalem czy powinienem pojsc na 2 stopien na energetyke ? Ogolnie co trzeba skonczyc by moc pracowac w sposob przeze mnie opisany? Załozenie wlasnej dzialalnosci to ciezko bedzie to jest wszystko nowe ja nawet pojecia nie mam jak sie montuje np kolektory a przydalo by sie zebym umial nie tylko sprzedaz ale tez instalacje tego co sprzedaje, wiem z enapewno uczelnia za darno organizuje uprawnienia ISO, autocad czy to moze pomoc jakos moze jako inz jakosci co do wiatrakow lub kolektorow sam nie wiem najlepiej by bylo podjac decyzje jak najszybciej zebym wrazie czego podja studia zaoczne po semestrze ktory juz niemal sie skonczyl sesja poprawkowa juz trwa
PostWysłany: Sro Lut 10, 2010 6:32 am
Temat postu:

opel4

Proponuje wyszukać w Google firmy które Cię interesują.
Spisać nr telefonów i dzwonić.
Mówisz: "Jestem studentem tego i tego roku, chciałbym dowiedzieć się o jakich kwalifikacjach Państwo zazwyczaj poszukują inżynierów? Czy mogła by mi Pani/Pan pomóc?" Jeśli nie. "Proszę zatem, jeśli to możliwe, o podanie nr telefonu do inżyniera, kierownika budowy ..." (lub inne w zależności od firmy).
Jak Ci się uda nawiązać z kimś konkretnym kontakt to możesz zahaczyć słowem o temat praktyk.

Jak podzwonisz po kilku dziesięciu firmach to na pewno w kilku otrzymasz rzetelną informację.

Będziesz wiedział na czym stoisz i co robić by pracować tam gdzie chcesz.

Jeśli znajdziesz firmę w twoim regionie to najlepiej chodź zawsze osobiście, wtedy masz duże szanse na poważne potraktowanie.
PostWysłany: Sro Lut 10, 2010 4:41 pm
Temat postu:

Darek

Aby nie zaczynać własnego biznesu z zerowym doświadczeniem może warto tak
zorganizować praktyki, aby nabrać wiedzy (nomen omen) praktycznej. Załapać
się do jakiegoś sklepu, co sprzedaje i montuje szeroki asortyment urządzeń.
Darmowy praktykant byłby typowym chlopcem od "przynieś, podaj, pozamiataj",
ale jak zechce, to wiele się nauczy. Ja uczyłem się coprawda w innych
czasach, ale ze szkoły wyniosłem wiele. Oprócz mieszania kolorowych cieczy
w probówkach nauczyłem się także podstaw ślusarstwa, spawania, kowalstwa
oraz praktycznej strony elektrotechniki. I te dodatkowe zdolności okazały
się bardziej przydatne niż nabranie doświadczeń w moim zawodzie Wink
PostWysłany: Wto Lut 16, 2010 5:57 pm
Temat postu:

opel4

Niestety czasy się zmieniły.Poza tym praktyki w sklepie są dobre dla ucznia technikum handlowego, a nie dla studenta studiów inżynieryjnych.

Bezrobocie wśród absolwentów za niedługo może wrócić do poziomu z 2000 roku czyli 40%. Laughing
Wtedy osobom bez doświadczenia może być naprawdę ciężko.
Dlatego warto szukać teraz gdy się jeszcze studiuje i nie pali się grunt pod stopami.
PostWysłany: Wto Lut 16, 2010 6:13 pm
Temat postu:

diack

myslalem zeby sie zglosic do IEO widzialem na stronie ze praktykantow szukaja ale ciekawe kiedy strona byla aktualizowana ost raz ;o bede dzwonic do firm aby troche porzadku zrobie na studiach bo jeszcze kilka egz mi zostalo;/
PostWysłany: Wto Lut 16, 2010 7:37 pm
Temat postu:

Darek

Cytat:
Niestety czasy się zmieniły.Poza tym praktyki w sklepie są dobre dla ucznia technikum handlowego, a nie dla studenta studiów inżynieryjnych.

Obawiam się, że czasy ponownie się zmieniają Wink Np. przeczytałem dziasiaj, że
osoby z wykształceniem zawodowym (czytaj potrafiące coś zrobić) mają
kilkakrotnie większe szanse na znalezienie pracy niż po studiach. Praktyka w
sklepie wcale nie musi oznaczać przestawiania pudełek (takiej nikomu nie
polecam, nawet uczniom zawodówek). Są sklepy handlujące bardzo
zaawansowanym sprzętem (pompy ciepła, wiatraki, kolektory) robiące zarazem
kompletne instalacje "pod klucz". I jako praktyk muszę powiedzieć, że
kilkakrotne przeczytanie o tym jak się np. tynkuje było z 10x mniej warte niż
jedna rada fachowca. Dopiero od tego czasu mogę powiedzieć, że potrafię to
robić. A co może dać praktyka nawet w dużej firmie "developing &
consulting" poza tym, co da się wyczytać w podręcznikach? Człowiek chcący
być fachowcem w jakiejś technicznej dziedzinie po prostu musi się wybrudzić