Matthew Simmons, szef Simmons & Co. International z Houston, jedna z bardziej prominentnych postaci światowego sektora energetycznego, w wywiadzie dostępnym na YouTube swierdza, że już przekroczyliśmy peak oil i jest wielce prawdopodobne, że w prędzej czy później ujrzymy baryłkę ropy za $300.
"Gdy spojrzymy na liczby i na to, co dzieje się z meksykańskim złożem Cantarell, które to obecnie znajduje się w fazie bardzo gwałtownego spadku, oraz gdy spojrzymy na Morze Północne, Wielką Brytanię i Norwegię, jest dla mnie dość oczywiste, że z samych tych rejonów możemy stracić między 800 000 a milionem baryłek dziennie w roku 2007."
"Tym sposobem tracimy prawie wszystkie zyski produkcyjne z innych obszarów, i to zakładając, że cała reszta produkcji nie zmieni się."
"Myślę więc, że za dużo pól naftowych jest za starych. Za dużo jest w fazie spadku produkcji. Bliski Wschód prawdopodobnie nie może już zwiększyć wydobycia. Obecnie realizowanych jest kilka projektów, ale nowy surowiec nie pojawi się na rynku przed 2008, 2009 rokiem, a tymczasem czas leci."
"Jestem przekonany, że w ciągu 1-2 lat peak oil zastąpi temat globalnego ocieplenia jako przedmiot naszych zmartwień i dyskusji."
_________________ Złoto jest dla optymistów. Prawdziwi pesymiści inwestują w konserwy mięsne.
Wysłany: Wto Lut 06, 2007 9:16 pm Temat postu: Matthew Simmons: peak oil już za nami
MorphOS
Cytat:
Jestem przekonany, że w ciągu 1-2 lat peak oil zastąpi temat globalnego ocieplenia jako przedmiot naszych zmartwień i dyskusji.
Nie wygląda to za dobrze
PS: Chciałem się przywitać Więc Hi all
Wysłany: Nie Mar 11, 2007 12:23 pm Temat postu: Re: Matthew Simmons: peak oil już za nami
ender
Moderator
I to bedzie gwozdz do trumny. Jesli faktycznie priorytetem bedzie walka ze zjawiskiem peak oil, to do lask wroci wegiel. Juz zreszta wraca. Niestety globalne ocieplenie niesie o wiele powazniejsze, dlugofalowe skutki i to conajmniej na dziesiatki lat do przodu, a peak oil w skali dekad to jest chwilowa trudnosc . Psychika ludzka jednak dziala tak, ze wazniejsze wydaja sie nam problemy danej chwili, niz te odlegle o kilka dekad.
_________________ Złoto jest dla optymistów. Prawdziwi pesymiści inwestują w konserwy mięsne.
Wysłany: Czw Mar 22, 2007 10:54 pm Temat postu:
ender
Moderator
mysle, ze to nadaje sie na osobny "news", ale wrzucam juz informacje o raporcie GAO o peak oil. GAO to organ Kongresu, ktory kontroluje dzialania wladz federalnych. Tytul?
CRUDE OIL
Uncertainty about Future Oil Supply Makes It Important to Develop a Strategy for Addressing a Peak and Decline in Oil Production